Esko – nuori mies kaiken takana

Lähes satavuotiaan Forssa Printin perusti Esko Aaltonen (1893–1966), lehtimies, kotiseutuihminen, kirjankustantaja ja sosiologian professori.

Historiaa

Esko – nuori mies kaiken takana


Maaliskuussa vuonna 1893 syntyi forssalaisen puuvillatehtaan, Oy Forssa AB:n, kutomon laitosmies Aaltosen perheeseen poika, Esko. Kahdeksanpäisestä sisarusparvesta hän pääsi ainoana opintielle ja rahoitti koulunkäyntiään muun muassa pitämällä pientä kauppaa.

Esko painoi päähänsä ylioppilaslakin vuonna 1913 ja kirjoittautui Suomen Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon (nykyisin Helsingin yliopisto) opiskelemaan Suomen ja Skandinavian historiaa. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1917, jolloin suomalainen yhteiskunta oli täysin sekasortoisessa tilassa. Nuori mies päätti palata kotiseudulleen Forssaan ja luoda itselleen työpaikan perustamalla sinne sanomalehden. Muiden aiemmat paikallislehtihankkeet olivat epäonnistuneet, mutta Esko rohkeana tai jopa uhkarohkeana 24-vuotiaana uskoi omaan menestykseensä. Hänen persoonallisuuttaan on myöhemmin kuvattu harvinaisen onnelliseksi sekoitukseksi realismia ja idealismia.

Forssan Lehden ensimmäinen numero ilmestyi muutama viikko ennen Suomen itsenäistymistä. Lehden tarkoituksena oli toimia ”Lounais-Hämeen henkisenä yhdyssiteenä ja äänenkannattajana” ja katsoa asioita ”vapaa- ja edistysmielisestä” näkökulmasta.

Oma kirjapaino lain salliessa

Lehti painettiin ensin ulkopuolisissa painoissa, sillä Eskon haaveilema oma kirjapaino toteutui vasta vuonna 1920, kun painovapauslaki salli niiden perustamisen kaupunkien ulkopuolelle. Tästä alkoi Forssan Kirjapainon tarina, ja Eskosta tuli sen ensimmäinen toimitusjohtaja.

Vuonna 1934 Esko kutsuttiin Gummerus Oy:n kirjalliseksi johtajaksi ja vuotta myöhemmin yhtiön toimitusjohtajaksi. Hän palasi Forssan Kirjapainon johtoon vuonna 1939, kun Gummeruksen omistusjärjestelyt muuttuivat ja talvisota alkoi.

Sota-aikana Esko aloitti vielä yhden uuden elämänvaiheen ja väitteli tohtoriksi vuonna 1944. Tiedemiesura huipentui Turun yliopiston ensimmäisen sosiologian professorin virkaan vuonna 1951. Tunnetuin Eskon alaisuudessa väitöskirjan tehnyt henkilö on presidentti Mauno Koivisto.

Lehti ja kirjapaino selvisivät 1930-luvun lamasta, sotavuosista ja alan haasteista. Kirjapainon tilauspainotuotanto alkoi kasvaa voimakkaasti 1970-luvulla. Asiakaslehtien määrä nousi nopeasti tusinasta yli 60:een 1980-luvun alussa.

Ajan mittaan kirjapainon laitteita on uusittu sekä toimitiloja rakennettu ja laajennettu. Eskon perillisiä, uusia Aaltosen sukupolvia, on tullut mukaan yrityksen toimintaan.

 

Esko Aaltonen (1893–1966)

Meillä juuri sinua varten

Jukka Aaltonen

tuotantopäällikkö

+358 50 331 0999
jukka.aaltonen(at)forssaprint.fi

Pekka Sälpäkivi

asiakasyhteyshenkilö

358 3 423 5761 tai +358 400 480 458
pekka.salpakivi(at)forssaprint.fi

Asiakaspalvelun yhteinen sähköpostiosoite


asiakaspalvelu(at)forssaprint.fi

Jorma Aaltonen

tekninen päällikkö

+358 500 483 139
jorma.aaltonen(at)forssaprint.fi

Copyright © 2019 Forssa Print